L Residence

The use of “virtual poche” - a French term referring to the solid spaces between walls - to hide service spaces is updated through an emphasis on thinness and surface instead of solidity and mass.

  • Type Residential
  • Location Omaha, Nebraska
  • Area 3,400 sq. ft
  • Date 2008

This filmmaker’s apartment reinterprets the use of poche to support Baroque theatricality and proposes a cinematic architecture of sequence and frame. The use of “virtual poche” in the Baroque to hide service spaces is updated through an emphasis on thinness and surface instead of solidity and mass.

The apartment occupies the top floor of a converted Art Deco hotel. We conceived the living space as pseudo-exterior, pushing private and utilitarian spaces behind a wall of CNC cut oak veneer. A private roof deck above is accessed from stairs in the compressed space of the poche.

Project Awards

• 2012 AIA Central States Honor Award for Interior Architecture
• 2012 AIA National Small Project Honor Award
• 2012 ACSA Faculty Design Award, Honorable Mention
• 2010 AIA San Francisco Honor Award
• 2009 AIA Nebraska Merit Award for extended use
• 2009 AIA Nebraska Merit Award for detail (Scribble Wall)

Photography By Photography by Paul Crosby
Scroll to Top